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Breeding for a reduced glucosinolate content in the green mass of rapeseed to improve its suitability for biogas production

dc.contributor.advisorBecker, Heiko C. Prof. Dr.de
dc.contributor.authorCleemput, Stijnde
dc.date.accessioned2011-08-03T14:40:13Zde
dc.date.accessioned2013-01-18T10:14:36Zde
dc.date.available2013-01-30T23:51:18Zde
dc.date.issued2011-08-03de
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11858/00-1735-0000-0006-AB34-8de
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.53846/goediss-1837
dc.description.abstractIn den letzten Jahren hat die Erzeugung von Biogas aus Energiepflanzen kontinuierlich zugenommen. Die Biogasgewinnung ist ein wichtiger Beitrag zur nachhaltigen Erzeugung von erneuerbarer Energie. Ein Vorteil der Biogaserzeugung ist auch dass die gesamte Wertschöpfungskette allein in der Hand des Landwirts liegt, während z.B. bei der Erzeugung von Biodiesel die Landwirtschaft nur als Rohstofflieferant fungiert. Biogas wird heute überwiegend aus Maissilage gewonnen, Mais produziert zwar eine hohe Biomasse, nutzt aber für sein Wachstum nur die wärmere Jahreszeit ab Mai. Daher sollte der Maisanbau kombiniert werden mit dem Anbau einer Vorfrucht, die bei niedrigen Temperaturen bereits hohe Biomasse produziert. Eine solche Fruchtart ist der Raps, der bei der Blüte Anfang Mai bereits fast seine maximale Biomasse erreicht hat. Raps bietet die Möglichkeit in einen Zweikultur-Nutzungssystem angebaut zu werden, wobei Raps zur Vollblüte geerntet wird um anschließend eine andere zweite Kultur auszusäen. In diesem Fall ist bei Raps eine hohe vegetative Masse zur Blüte das Hauptziel, während die Samenqualität und auch viele Krankheiten keine Rolle mehr spielen. Für eine verbesserte Biogasnutzung steht eine optimale Zusammensetzung der Pflanzenmasse leider noch ganz am Anfang. Durch Änderungen in den pflanzlichen Inhaltstoffen kann ein effizienter nachwachsender Rohstoff erzogen werden. Die heutigen 00-Rapsgenotypen haben einen niedrigen Gehalt an Glucosinolaten in den Rapskörnern, aber nicht notwendigerweise auch in den Blättern und Stängeln. Wenn Raps als Rohstofff für die Biogasproduktion verwendet wird, könnte ein hoher GSL-Gehalt in den Blättern von Nachteil sein. Glucosinolate bilden nämlich Abbauprodukte, die toxisch für Mikroorganismen wie Bakterien sein können. Derzeit gibt es keine Untersuchungen zum Zusammenhang zwischen GSL Gehalt in Blättern und Stängeln und der Ausbeute an Biogas. Im Rahmen der Dissertation soll der Zusammenhang zwischen GSL-Gehalt in der Rapsbiomasse und der Eignung zur Biogaserzeugung untersucht werden.de
dc.format.mimetypeapplication/pdfde
dc.language.isoengde
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/de
dc.titleBreeding for a reduced glucosinolate content in the green mass of rapeseed to improve its suitability for biogas productionde
dc.typedoctoralThesisde
dc.title.translatedZüchtung auf einen niedrigen Glucosinolatgehalt in Rapsblättern zur Verbesserung der Eignung zur Biogasgewinnungde
dc.contributor.refereeBecker, Heiko C. Prof. Dr.de
dc.date.examination2011-02-14de
dc.subject.dnb630 Landwirtschaftde
dc.subject.dnbVeterinärmedizinde
dc.description.abstractengBrassica napus L., a plant that belongs to the Brassicaceae family is one of the main oil crops. Inside its seeds glucosinolates appear to be the main secondary glycoside, sugar containing component with sulfur containing bindings. Plant breeders have tried to lower the glucosinolate levels of seeds of rapeseed so that the high-protein seed meal remaining after oil extraction can be used as animal food. Products such as the nitriles and isothiocyanates are toxic components. Some of the glucosinolate types or alkenyles have negative effects in animal nutrition such as progoitrin. Very little is known about the function and roles of glucosinolates in the vegetative tissue of flowering winter rapeseed. The decomposition products are possibly inhibiting for bacteria in fermentation processes, caused by the very reactive side chains, released after cleavage with the myrosinase enzyme. The main objectives were to explore and define the genetic basis of the synthesis of glucosinolates in the green matter of oilseed rape and their effect on biogas production, to investigate the genetic variation of the glucosinolate contents and pattern in the vegetative tissue in classical breeding material and resynthesized rapeseed lines, to acquire information that determines the influence of the glucosinolate content and pattern in the green matter on the biogas production and finally to develop and characterize a quantitative trait loci map based on a mapping population from a cross. Causes of genetic variation are diverse, from so called mutations towards differences in chromosome number, whether this genetic variation is potentially available for certain secondary components such as the glucosinolates. More recently developed varieties with low glucosinolate levels in seeds but high glucosinolate levels in leaves are more resistant to pests and still provide a protein-rich seed residue for animal feeding. Winter rapeseed resynthesized parents and testcrosses with high biomass yielding lines were tested under different environments. Besides this a double haploid population from a cross between an exotic line (Gaoyou) and a cultivar were grown and analyzed for their glucosinolate content. These alternative crosses are made to find out more about differences in essential acting key genes that reveal the sequences behind exotic lines competing and interfering with local breeding forms. The glucosinolate content within the leaves does not correlate with the seed glucosinolates; also there is no correlation between methane, leaf and stem glucosinolates. Attention is focused on the leaf glucosinolates to identify those quantitative trait loci, which are situated in the genome and which are responsible for the glucosinolate content within the leaves. The determination of genetic variation of leaf, stem and seed glucosinolates in resynthesized winter rapeseed lines is a rather exceptional step in plant genomics. Although this study does not go into detail in the molecular level, a small jumping-leap is taken when the location of the traits is estimated. Further genetic studies are necessary to develop appropriate breeding strategies to reduce or increase leaf, stem and seed glucosinolates in winter rapeseed lines. Segregating populations of winter rapeseed lines should be tested in the future for their glucosinolate content in the leaves, stems and seeds. The polymorphisms for the occurrence of leaf stem and seed glucosinolates might be explained by their phenotypical differences, but also by the different functioning of these specific plant parts. Whether the number of genes involved in leaf glucosinolates is different from those involved in the functioning of the seed glucosinolates is not known. The higher the genetic variation for the resulting winter rapeseed breeding lines however, the better their persistence in different environments, where for example insect resistance is required.de
dc.contributor.coRefereePawelzik, Elke Prof. Dr.de
dc.contributor.thirdRefereeVidal, Stefan Prof. Dr.de
dc.subject.topicAgricultural Sciencesde
dc.subject.gerRapsde
dc.subject.gerGlucosinolatede
dc.subject.gerResynthesende
dc.subject.gerBlätterde
dc.subject.gerStängelde
dc.subject.gerSamende
dc.subject.gerPflanzenzüchtungde
dc.subject.engWinter rapseseedde
dc.subject.engglucosinolatesde
dc.subject.engresynthesized linesde
dc.subject.engleavesde
dc.subject.engstemsde
dc.subject.engseedsde
dc.subject.engplant breedingde
dc.subject.bk48.58de
dc.identifier.urnurn:nbn:de:gbv:7-webdoc-3079-2de
dc.identifier.purlwebdoc-3079de
dc.affiliation.instituteFakultät für Agrarwissenschaftende
dc.subject.gokfullYEU 600: Ölpflanzen {Acker- und Pflanzenbau}de
dc.identifier.ppn672653869de


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