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Unternehmenszusammenschlüsse in der Milch- und Zuckerindustrie unter wettbewerbsrechtlichen und ökonomischen Gesichtspunkten

Law and economics of mergers and acquisitions in the agribusiness sector

by Christian Janz
Doctoral thesis
Date of Examination:2003-01-20
Date of issue:2003-02-14
Advisor:Prof. Dr. Stephan von Cramon-Taubadel
Referee:Prof. Dr. Stephan von Cramon-Taubadel
Referee:Prof. Dr. Wilhelm Brandes
Referee:Dr. Wolfgang Winkler
crossref-logoPersistent Address: http://dx.doi.org/10.53846/goediss-1927

 

 

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Name:janz.pdf
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Format:PDF
Description:Dissertation
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Abstract

English

This study shows an overview about investigations in the field of mergers and acquisitions of agribusiness companies (milk and sugar) and examines the trade off effect between efficiency gains on business level and dangers for competition policy. The study underlines relevant results of mergers and acquisitions literature. It describes the German and European merger laws and acquires economic tools for a practical examination for merger regulation authorities. The gain is to demonstrate an application of theoretical merger models on real existing mergers of dairy- and sugar companies and find out how to improve merger regulation.
Keywords: Mergers; Acquisitions; Competition Law; Merger Regulation; Sugar Industry; Milk Industry; Dairy Industry

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Diese Studie verschafft einen Überblick über das Forschungsfeld von Fusionen und leistet im wesentlichen einen Beitrag zu der Diskussion um den grundlegenden Trade Off bei Fusionen im Agrar- und Ernährungsbereich, der sich aus Gefahren für den Wettbewerb und aus positiven Effizienzwirkungen ergibt. Es wird eine Vielzahl von wissenschaftlichen Untersuchungen vorgestellt, die bei einer Beurteilung der Wettbewerbspolitik berücksichtigt und auf ihre Anwendbarkeit für Unternehmensfusionen geprüft werden sollten. Neben der Vermittlung von rechtlichen Grundlagen und ihren ökonomischen Auswirkungen werden in dieser Studie die Besonderheiten von Unternehmensfusionen im Zucker- und Milchsektor hervorgehoben, um Erkenntnisse zu gewinnen, ob die vom Bundeskartellamt bzw. der Europäischen Kommission angewandten juristischen Aspekte zur Überprüfung von Fusionen im Einklang mit ökonomischen Kriterien stehen.
Schlagwörter: Zuckerindustrie; Milchindustrie; Fusionen; Wettbewerbsrecht; Zusammenschlüsse; Fusionskontrolle
 

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