CHARACTERIZATION OF BACTERIAL LIPOPOLYSACCHARIDES (Pseudomonas syringae pv. tomato and Pseudomonas syringae pv. apii) AND PECTINS OF TOMATO AND CELERY PLANTS (Lycopersicon esculentum and Apium graveolens) REGARDING THEIR POSSIBLE ROLE IN HOST/PATHOGEN-INTERACTION
KENNZEICHNUNG VON BAKTERIELLEN LIPOPOLYSACCHARIDES (Pseudomonas syringae pv. tomato und Pseudomonas syringae pv. apii) UND DER PEKTINE DER TOMATO-UND SELLERIE-PFLANZEN (Lycopersicon esculentum und Apium graveolens) BETREFFEND IHRE MÖGLICHE ROLLE IN HAUPTRECHNER KRANKHEITSERREGER-INTERAKTION
by Balakrishnan Venkatesh
Date of Examination:2002-06-19
Date of issue:2002-10-15
Advisor:Dr. Klaus Rudolph
Referee:Prof. Dr. Botho Bowien
Referee:Prof. Dr. Gerhard Braus
Referee:Prof. Dr. Dietrich Gradmann
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Description:Dissertation
Abstract
English
All plants face a formidable challenge of defending themselves against a large number of pathogens. The interactions between a pathogen and its host are governed by a number of factors. Certain bacterial pathogens possess a very narrow host-range that is determined by the composition of the lipopolysaccharides present on their cell surface and on the nature of interaction with specific polymers of the host, especially the plant pectins. The interactions between bacterial lipopolysaccharides and plant pectins using two model systems viz. Pseudomonas syringae pv. apii and its host Apium graveolens (celery) and P. s. pv. tomato and Lycopersicum esculentum (tomato). Biochemical analyses of the LPS and plant pectins were carried out and the differences both qualitative and quantitative were articulated. Interesting correlations were observed between the structural and chemical composition of pectins and the nature of interaction with a potential pathogen. The relationship was further confirmed by rheological investigations, which showed that the polysaccharides interacted synergistically in compatible combinations but non-synergistically in incompatible combinations. The findings of the study are significant since they reveal the importance of cell wall polysaccharides in host-pathogen interactions and might provide novel ways to introduce resistance in economically important crop plants against a broad range of pathogens.
Keywords: Lipopolysaccharides; Pectins; Rheology;Interaction; synergistic interaction
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Alle Betriebe stellen eine beeindruckende Herausforderung des Verteidigens gegen viele Krankheitserreger gegenüber. Die Interaktionen zwischen einem Krankheitserreger und seinem Hauptrechner werden durch eine Anzahl von Faktoren geregelt. Bestimmte bakterielle Krankheitserreger besitzen eine sehr schmale Hauptrechner-Strecke, die durch den Aufbau der lipopolysaccharides festgestellt wird, die auf ihrer Zelle Oberfläche und auf der Natur der Interaktion mit spezifischen Polymer-Plastiken des Hauptrechners vorhanden sind, besonders die Betriebspektine. Die Interaktionen zwischen bakteriellen lipopolysaccharides und Betriebspektinen mit zwei vorbildlichen Systemen nämlich. Pseudomonas syringae pv. apii und seine Hauptrechner Apium graveolens (Sellerie) und P. s. pv. tomato und Lycopersicum esculentum (Tomato). Biochemische Analysen der LPS und der Pflanzenpektine wurden durchgeführt und die qualitativen und quantitativen Unterschiede wurden artikuliert. Interessante Wechselbeziehungen wurden zwischen dem strukturellen und chemischen Aufbau der Pektine und der Natur der Interaktion mit einem möglichen Krankheitserreger beobachtet. Das Verhältnis wurde weiter durch rheologische Untersuchungen bestätigt, die zeigten, dass die Polysacharide synergistisch in den kompatiblen Kombinationen aber non-synergistically in den inkompatiblen Kombinationen zusammenwirkten. Die Entdeckungen der Studie sind bedeutend, da sie den Wert der Zellwandpolysacharide in den Hauptrechner-Krankheitserreger Interaktionen aufdecken und Romanmethoden zur Verfügung stellen konnten, Widerstand in den ökonomisch wichtigen Getreidebetrieben gegen eine ausgedehnte Strecke der Krankheitserreger vorzustellenvorzustellen.
Schlagwörter: Lipopolysaccharides; Pektine; Rheologie; Interaktion; synergistische Interaktion