Zielgruppensegmente und Positionierungsstrategien für das Marketing von Premium-Lebensmitteln
Target group segments and positioning strategies for the marketing of premium products
by Maren Lüth
Date of Examination:2005-05-19
Date of issue:2005-12-14
Advisor:Prof. Dr. Achim Spiller
Referee:Prof. Dr. Achim Spiller
Referee:Prof. Dr. Ulrich Enneking
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Format:PDF
Description:Dissertation
Abstract
English
Marketing of special product qualities in the food sector in these days requires a high level of commitment and marketing skills. The food market is characterized by a polarisation into a discount segment on the one hand and a premium segment on the other at the expense of the middle price segment. Unfortunately, consumer behaviour cannot be reduced to one single buying type. Instead, so called hybrid consumers are very common. A special challenge for producers of high quality products is the identification and classification of suitable target groups which they can address in detail.In this study, therefore, a German wide typology of food preferences and attitudes is presented which identifies strategic consumer clusters. These give important information on consumption preferences in the food sector and can therefore serve as an instrument for the segmentation of consumers which constitutes the basis for the empirical analyses and practical recommendations of the following case studies.The second part of the study deals with current segmentation and positioning questions regarding premium products in three different food markets i. e. the organic food market, the out-of-home-sector and the meat market. For the organic market qualitative and quantitative empirical studies were conducted in the retail trade and in communal catering. Altogether, a potential organic consumer group of about 40 % of the population can be identified which should be addressed with arguments such as health, taste, pleasure, safety and sustainability. The out-of-home-market has not been scientifically analysed in depth so far. For this segment a typology of strategic groups was designed which reveals the competitive relationships in the market and comes up with marketing strategies for the different strategic groups. The sourcing process of high quality products in star gastronomy is analysed in another study. The last chapter deals with the marketing of meat and discusses the chances and risks of branding in the meat market. The empirical analysis shows that branded meat is highly competitive in the market and serves as a quality signal for many uncertain consumers.
Keywords: segmentation; positioning strategy; premium products; food typology; organic consumer behaviour; out-of-home-market; meat brand
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Die Vermarktung von besonderen Produktqualitäten im Lebensmittelbereich erfordert heute ein hohes Engagement und Vermarktungsgeschick: Der Lebensmittelmarkt ist durch eine Polarisierung in das Discount- und das Premiumsegment gekennzeichnet, die zu Lasten des mittleren Qualitätsangebotes geht. Das Verbraucherverhalten lässt sich jedoch nicht auf einen bestimmten Kauftypus reduzieren, vielmehr ist vom hybriden Konsumenten die Rede. Eine besondere Herausforderung für die Hersteller gehobener Produktqualitäten stellt daher die Identifizierung und Abgrenzung geeigneter Zielgruppen dar, um ihre detaillierte Ansprache zu ermöglichen.In der vorliegenden Studie wird zu diesem Zweck eine deutschlandweite Typologisierung der Bevölkerung aufgrund ihrer allgemeinen Ernährungseinstellungen und gewohnheiten vorgenommen, in der zentrale Konsumentencluster identifiziert werden. Diese geben wichtige Hinweise auf Ernährungs- und Konsumpräferenzen im Lebensmittelmarkt und können daher als Instrument zur Segmentierung der Käufer dienen. Sie stellen die Basis für die empirischen Analysen und praktischen Handlungsempfehlungen der folgenden Fallstudien dar.Der zweite Teil der Arbeit widmet sich in mehreren Fallstudien aktuellen Segmentierungs- und Positionierungsfragestellungen in drei verschiedenen Lebensmittelmärkten mit Premiumangeboten: dem Bio-Markt, der Gastronomie und dem Fleischsektor. Für den Bio-Markt wurden qualitative sowie quantitative empirische Studien im Bereich des Lebensmitteleinzelhandels und der Gemeinschaftsverpflegung durchgeführt. Im Kern lässt sich hier eine potenzielle Bio-Käuferschaft von ca. 40 % der Bevölkerung identifizieren, die mit Argumenten wie Gesundheit, Geschmack, Genuss, Sicherheit und Nachhaltigkeit erreicht werden kann. Der Gastronomiemarkt ist bisher kaum wissenschaftlich untersucht. Für dieses Segment wurde erstmals eine Typologisierung in strategische Gruppen entworfen, welche die Konkurrenzbeziehungen am Markt darstellt und Marketingstrategien für die einzelnen gastronomischen Gruppen entwirft. Die gehobene Gastronomie steht in einer weiteren Studie zu den Beschaffungsbemühungen von besonderen Produktqualitäten im Vordergrund. Das letzte Kapitel widmet sich der Vermarktung von Fleisch und erörtert die Möglichkeiten und Chancen der Markenbildung. Die empirische Analyse zeigt, dass markiertes Fleisch im Vergleich zu markenloser Ware einen beachtlichen Marktanteil erreichen kann und vielen verunsicherten Verbrauchern damit als Qualitätsanker dient.
Schlagwörter: Segmentierung; Positionierung; Premium-Produkte; Ernährungstypologie; Öko-Konsumentenverhalten; Außer-Haus-Verzehr; Fleisch-Marke