Untersuchungen zur Konservierung von Körnermais mit mikrowellenunterstützter Warmlufttrocknung
Research of conservation of maize with microwave supported warm air dehydration
by Markus Böckelmann
Date of Examination:2007-07-19
Date of issue:2007-09-04
Referee:Prof. Dr. Wolfgang Lücke
Referee:Prof. Dr. Elke Pawelzik
Referee:PD Dr. Martin Worbes
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Name:boeckelmann.pdf
Size:9.30Mb
Format:PDF
Description:Dissertation
Abstract
English
Conventional warm-air-drying-systems for maize dehydration are technical widely well-engineered. The current objective in practice is to maximise the dehydration achievement at minimal cost. Regarding this, the Department for Agrartechnik of University of Göttingen, the Fachhochschule Südwestfalen and the Institute of transfer of technology and knowledge in the county of Soest analysed how processes of maize dehydration can be optimised with a combination of warm-air-dehydration and microwave application. The outcomes of laboratory tests in a pilot plant scale show under which circumstances a combined dehydration is procedural reasonable.
Keywords: Thermal dryer; maize; mikrowave; computertomography
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Konventionelle Warmlufttrocknungssysteme für die Körnermaistrocknung sind technisch weitgehend ausgereift, wobei aus der Praxis möglichst hohe Trocknungsleistungen bei geringen Trocknungskosten gefordert werden. Im Hinblick darauf wurde am Department für Agrartechnik der Universität Göttingen, der Fachhochschule Südwestfalen und im Labor für Mikrowellentechnik am Institut für Technologie- und Wissenstransfer, TWS, im Kreis Soest e.V. untersucht, wie sich durch eine Verfahrenskombination aus Warmlufttrocknung und Mikrowellenapplikation Prozesse der Körnermaistrocknung optimieren lassen. Hierzu wurden Versuche im Technikumsmaßstab durchgeführt. Die Ergebnisse zeigen auf, unter welchen Bedingungen eine Kombinationstrocknung verfahrenstechnisch sinnvoll ist.
Schlagwörter: Warmlufttrockner; Körnermais; Mikrowelle; Computertomographie