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Untersuchungen auf wasserlösliche Kohlenhydrate, Ertragsleistung und Inhaltsstoffe bei Futtergräsern zur Verbesserung der Verdaulichkeit

Investigations on water soluble carbohydrates, yield and ingredients in forage grasses for improvement of digestibility

by Walid Soufan
Doctoral thesis
Date of Examination:2008-07-07
Date of issue:2008-07-29
Advisor:Prof. Dr. Jörg Michael Greef
Referee:Prof. Dr. Jörg Michael Greef
Referee:Prof. Dr. Johannes Isselstein
crossref-logoPersistent Address: http://dx.doi.org/10.53846/goediss-1801

 

 

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Name:soufan.pdf
Size:606.Kb
Format:PDF
Description:Dissertation
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Abstract

English

High sugar perennial rye-grass are new varieties from that an improved fodder quality an especially enhanced digestibility is expected. The aim of this study was to determine experimentally to what extent high sugar grass varieties influence digestibility and fodder quality by changes in water soluble carbohydrates (WlK). >br> The study consists of two experiments: First a variety trial using 15 perennial rye-grass as well as 5 fodder grass varieties and second a trial using 5 perennial rye-grass varieties and checking different harvest times. The experiments show, that there is a positive correlation between WIK-content and digestibility. The late ripening varieties, the tetraploid varieties, and the high sugar varieties exhibited higher WIK contents. This knowledge can be used to improve the digestibility of fodder grasses.
Keywords: fodder grasses; water soluble carbohydrate; digestibility

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Hochzuckerhaltige Weidelgräser sind Neuzüchtungen von denen erwartet wird, dass die Grundfutterqualität verbessert wird und besonders die Verdaulichkeit erhöht ist. Ziel der vorliegenden Arbeit war es, experimentell zu ermitteln inwieweit Hoch-Zucker-Gräsersorten die Verdaulichkeit und die Grundfutterqualität durch Verschiebungen der wasserlöslichen Kohlenhydrate (WlK) beeinflussen. Die Untersuchungen beinhalteten zwei Versuche: Ein Sortenversuch mit 15 Sorten von Deutschen Weidelgras und fünf Sorten verschiedener Futtergräserarten und ein Zeitreihenversuch mit fünf Sorten des Deutschen Weidelgrases. Aus den durchgeführten Versuchen kann abgeleitet werden, dass der Zusammenhang zwischen dem WlK-Gehalt und der Verdaulichkeit positiv war. Die späten Sorten, die tetraploiden Sorten und Hoch-Zucker-Sorten wiesen höheren WlK-Gehalte auf. Dies könnte die Verdaulichkeit der Futtergräser verbessern, wenn sie richtig eingesetzt werden.
Schlagwörter: Futtergräser; wasserlösliche Kohlenhydrate; Verdaulichkeit
 

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