Anpassung antioxidativer Systeme an Licht und Temperatur:
holzige und krautige Pflanzen im Vergleich
Acclimation of antioxidative systems to light and temperature:
woody and herbaceous plants in comparison
von Detlef Peltzer
Datum der mündl. Prüfung:2001-03-28
Erschienen:2001-05-21
Betreuer:Prof. Dr. Andrea Polle
Gutachter:Prof. Dr. Andrea Polle
Gutachter:Prof. Dr. Friedrich Beese
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Name:peltzer.pdf
Size:158.Kb
Format:PDF
Description:Dissertation
Zusammenfassung
Englisch
Unfavourable environmental conditions can cause oxidative stress in aerobic organisms. The acclimation of the antioxidative system in beech (Fagus sylvatica) and spotted nettle (Coleus blumei) to light and temperature was investigated in the present work. Mechanisms were shown which might be responsible for tolerance of plants against extreme environmental conditions. The antioxidative systems in beech and spotted nettle seemed to be initiated rather by temperature than by light, whereas light had just an aggravating effect on the initiation of the defence against superoxide radicals.
Keywords: ascorbate; antioxidative systems; ascorbate peroxidase; monodehydroascorbate radical reductase; glutathione reductase; Fagus sylvatica; Coleus blumei
Weitere Sprachen
Ungünstige Umweltbedingungen können in aeroben
Organismen oxidativen Streß hervorrufen. Die Anpassung
des antioxidativen Systems an Licht und Temperatur
wurde in Buche (Fagus sylvatica) und Buntnessel (Coleus
blumei) untersucht. Diese Arbeit zeigt Mechanismen auf,
die für die Toleranz von Pflanzen gegenüber zu hohen
oder zu niedrigen Umgebungstemperaturen verantwortlich
sein könnten. Das antioxidative System in Buche und
Buntnessel scheint deutlich durch die
Umgebungstemperatur initiiert zu sein, während Licht
nur einen verstärkenden Effekt auf die Initiierung der
Abwehr gegenüber Superoxidradikalen hatte.
Schlagwörter: Ascorbat; antioxidative Systeme; Ascorbatperoxidase; Monodehydroascorbatradikalreduktase; Glutathionreduktase; Fagus sylvatica; Coleus blumei