Effects of Country-of-Origin and Benchmarking on Credibility of Food Quality Assurance Schemes
by Angelo Lazo
Date of Examination:2011-05-20
Date of issue:2013-04-02
Advisor:Prof. Dr. Achim Spiller
Referee:Prof. Dr. Achim Spiller
Referee:Prof. Dr. Xiaohua Yu
Referee:Prof. Dr. Ludwig Theuvsen
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Abstract
English
In response to the proliferation of global private food standards, some developing countries are establishing their own national food standards as a way to position themselves in major food markets. However, country-of-origin perceptions may act against their interest to build credibility and recognition from major international stakeholders. This study evaluates the effect of country-of-origin on the perceived credibility of national food standards and assesses the consequence of adopting benchmarking strategies such as those offered by GLOBALG.A.P and the Global Food Safety Initiative (GFSI). The Data of 301 food industry stakeholders from both developed and developing countries were collected through an online survey loaded during spring 2010. Respondents were asked to evaluate several aspects associated with standards credibility as well as to judge the credibility of food standards of eight specific countries: Australia, China, Ghana, India, Italy, Mexico, the United Kingdom and the United States. Through a factor analysis and linear regression the study attempts to establish an empirical model for credibility of food standards, finding out that adopting “Benchmarking signals” may significantly help to improve credibility from both food standards established in developed or developing countries.
Keywords: Country of Origin; Food Quality Assurance Schemes; Benchmarking
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Als Reaktion auf die Verbreitung von globalen privaten Lebensmittelstandards gehen einige Entwicklungsländer mit der Gründung eigener nationaler Food Standards einen Weg, um sich in wichtigen Exportländern zu positionieren. Allerdings wirken negative Herkunftsimages dem Aufbau von Glaubwürdigkeit und Anerkennung bei wichtigen internationalen Akteuren entgegen. Diese Studie untersucht die Wirkung von Herkunftsland-Effekten auf die wahrgenommene Glaubwürdigkeit der nationalen Lebensmittelstandards und beurteilt die Benchmarking-Strategien, wie sie von GLOBALG.A.P. und der Global Food Safety Initiative (GFSI) angeboten werden. Die Daten von 301 Lebensmittel-Managern aus Industrie- und Entwicklungsländern wurden durch eine Online-Befragung im Frühjahr 2010 erhoben. Die Befragten wurden gebeten, verschiedene Aspekte der Glaubwürdigkeit von Standards generell zu beurteilen sowie die Glaubwürdigkeit der Food Standards von acht Ländern spezifisch zu bewerten: Australien, China, Ghana, Indien, Italien, Mexiko, dem Vereinigten Königreich und den Vereinigten Staaten. Durch eine Faktorenanalyse und eine lineare Regression wird ein empirisches Modell zur Glaubwürdigkeit von Lebensmittelstandards analysiert. Im Ergebnis zeigt sich, dass "Benchmarking-Signale" erheblich dazu beitragen können, die Glaubwürdigkeit von Lebensmittelstandards in entwickelten Ländern und in Entwicklungsländern zu verbessern.