• Deutsch
    • English
  • Deutsch 
    • Deutsch
    • English
  • Einloggen
Dokumentanzeige 
  •   Startseite
  • Medizin
  • Human- und Zahnmedizin
  • Dokumentanzeige
  •   Startseite
  • Medizin
  • Human- und Zahnmedizin
  • Dokumentanzeige
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Auswirkung eines genussbetonten Diätkonzeptes zur Selbsthilfe mit Fettmodifikation über 12 Wochen auf Gewichtsentwicklung, kardiovaskuläre Risikofaktoren und Lebensqualität

Weight loss with a five meal modified Mediterranean type diet using fat modification through canola oil, flavored canola oil, walnuts and walnut oil in a self-help setting

von Johanna Görge
Dissertation
Datum der mündl. Prüfung:2014-08-20
Erschienen:2014-08-12
Betreuer:PD Dr. Thomas Ellrott
Gutachter:PD Dr. Frank Edelmann
Gutachter:Prof. Dr. Margarete Schön
crossref-logoZum Verlinken/Zitieren: http://dx.doi.org/10.53846/goediss-4635

 

 

Dateien

Name:görge.pdf
Size:2.95Mb
Format:PDF
ViewOpen

Lizenzbestimmungen:


Zusammenfassung

Englisch

Objective There is evidence that diets with a high proportion of typical omega 3 polyunsaturated fatty acids (n-3 PUFAs) can be effective for weight management and prevention of cardiovascular disease. For example there are a lot of n-3 PUFAs in walnuts and canola oil. Therefore, a modified diet using fat modification through neutral and butterflavored canola oil, walnuts und walnut oil was tested on the effect of weight management and prevention of cardiovascular disease. Two portion-controlled sweet daily snacks were also included in the diet. Subjects/Methods It was a randomized waiting-list control study with overweight/ grade 1 obese subjects. The first 12-weeks were a self-help modified Mediterranean type diet, 6 weeks of dietplans and 6 weeks of weight loss maintenance training. The trial duration was 12 months. Intervention group (IG): 100 participants ( average age of 52.4 years, weight 85.1kg, BMI 30.1 kg/m²), waiting-list control group (CG): 112 participants (52.6 years, 84.1kg, 30.1 kg/m²). Results Per protocol weight loss after 12 weeks was 5.2kg in IG vs. 0.4kg in CG (p≤0.0001), BMI -1.8 kg/m² vs. -0.1 kg/m² (p≤0.0001), waist circumference -4.7cm vs. -0.9cm (p≤0.0001). Triglycerides, total cholesterol and LDL-cholesterol improved significantly in IG but not in CG. Dropouts: 28 % in IG, 69 % in CG. Weight loss after 12 months: 4.2kg (pooled data). Conclusion Our modified Mediterranean type diet using fat modification through neutral und butterflavored canola oil, walnuts and walnut oil with two daily portion-controlled sweet snacks was effective for weight management and improved blood lipids even at 12 month. The diet was testet in a self-help setting for overweight and grade 1 obese subjects.
Keywords: Obesity; canola oil; walnuts; polyunsaturated fatty acids
Schlagwörter: Übergewicht; Diät; ungesättigte Fettsäuren
 

Statistik

Hier veröffentlichen

Blättern

Im gesamten BestandFakultäten & ProgrammeErscheinungsdatumAutorBetreuer & GutachterBetreuerGutachterTitelTypIn dieser FakultätErscheinungsdatumAutorBetreuer & GutachterBetreuerGutachterTitelTyp

Hilfe & Info

Publizieren auf eDissPDF erstellenVertragsbedingungenHäufige Fragen

Kontakt | Impressum | Cookie-Einwilligung | Datenschutzerklärung
eDiss - SUB Göttingen (Zentralbibliothek)
Platz der Göttinger Sieben 1
Mo - Fr 10:00 – 12:00 h


Tel.: +49 (0)551 39-27809 (allg. Fragen)
Tel.: +49 (0)551 39-28655 (Fragen zu open access/Parallelpublikationen)
ediss_AT_sub.uni-goettingen.de
[Bitte ersetzen Sie das "_AT_" durch ein "@", wenn Sie unsere E-Mail-Adressen verwenden.]
Niedersächsische Staats- und Universitätsbibliothek | Georg-August Universität
Bereichsbibliothek Medizin (Nur für Promovierende der Medizinischen Fakultät)
Robert-Koch-Str. 40
Mon – Fri 8:00 – 24:00 h
Sat - Sun 8:00 – 22:00 h
Holidays 10:00 – 20:00 h
Tel.: +49 551 39-8395 (allg. Fragen)
Tel.: +49 (0)551 39-28655 (Fragen zu open access/Parallelpublikationen)
bbmed_AT_sub.uni-goettingen.de
[Bitte ersetzen Sie das "_AT_" durch ein "@", wenn Sie unsere E-Mail-Adressen verwenden.]