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Qualitätssicherungssysteme im türkischen Agribusiness

dc.contributor.advisorTheuvsen, Ludwig Prof. Dr.
dc.contributor.authorPekkirbizli, Tuba
dc.date.accessioned2014-12-17T09:40:17Z
dc.date.available2014-12-17T09:40:17Z
dc.date.issued2014-12-17
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11858/00-1735-0000-0023-996B-E
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.53846/goediss-4835
dc.description.abstractDie Lebensmittelsicherheit hat in der türkischen Agrar- und Ernährungswirtschaft in den letzten Jahren erheblich an Bedeutung gewonnen. Dies ist vor allem der Tatsache geschuldet, nach dem die Türkei im Jahr 2005 als Beitrittskandidat der Europäischen Union (EU) akkreditiert wurde, denn die EU ist mit Abstand der wichtigste Handelspartner der Türkei für Agrarprodukte. Die Türkei hat im Jahre 2012 einen Handelsüberschuss im Agrarsektor von 3,6 Mrd. allein Euro mit den EU-27 Ländern erwirtschaftet (Eurostat, 2013). Das Dissertationsprojekt befasst sich im Rahmen einer empirischen Untersuchung mit den Zertifizierungssystemen im türkischen Agribusiness und es wurde insbesondere untersucht, welche Einflussgrößen auf die Zertifizierungsentscheidungen in der türkischen Agrar- und Ernährungswirtschaft existieren. Dazu wurden anhand einer Online-Befragung Daten von weiterverarbeitenden Betrieben gesammelt und für weite Teile der Türkei systematisiert. Überdies wurden sieben persönliche Interviews in ebensolchen Unternehmen durchgeführt sowie Experten aus dem türkischen Ministerium für Landwirtschaft sowie dem EU-Ministerium zum Thema Zertifizierungssysteme befragt. Da die Türkei Nettoexporteur von Agrarprodukten ist, wird dieser eine entschiedene Einfluss auf die künftige internationale Wettbewerbsfähigkeit ihrer Agrar- und Ernährungswirtschaft allgemeinen zugerechnet.de
dc.language.isodeude
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/
dc.subject.ddc630de
dc.titleQualitätssicherungssysteme im türkischen Agribusinessde
dc.typecumulativeThesisde
dc.title.translatedFood safety and quality assurance system in Turkish agribusinessde
dc.contributor.refereeTheuvsen, Ludwig Prof. Dr.
dc.date.examination2014-11-14
dc.description.abstractengAs the implementation of certification systems and other food quality and safety systems has become a strong trend in Turkish agribusiness, there are no comprehensive studies in such field, which is considered of major significance for the future development of Turkey’s food industry. We went beyond existing studies by taking into account a broader set of food safety and quality assurance systems and agri-food industries. We considered a complete set of determinants of the implementation of food safety and quality system practices that take into account various Turkish agribusiness sectors rather than just one sector. Furthermore, it considered a broad spectrum of public and private standards. Many indicators were detected as incentives for enterprises to follow food safety and quality practices, comply with standards or even implement third-party audit-based certification schemes. The adoption of food safety and quality assurance practices was found to be very closely linked to objective data characterizing Turkish food processors, whereas subjective perceptions turned out to be insignificant. Legal form of ownership, region of ownership and control, firm size, being an exporter and major market served have a greater influence than industry subsector, level of foreign market sales and processed food share.  Economic performance indicators as profitability, multifactor productivity, costs and reputation will provide insights into further developments in such area.With Turkey seeking EU accession, a series of reform packages were developed to fulfill the membership requirements (Akşit and Üstün 2009). However, despite these efforts, the process of harmonizing Turkish legislation with EU legislation is a slow one. For instance, food safety and quality assurance standards are not fully and effectively applied in the field, and many gaps still need to be filled in this regard. Many papers and reports have sought to evaluate the effectiveness of certain measures in meeting EU requirements among food enterprises in Turkey. However, firm operators’ perceptions of EU requirements regarding food safety and quality regulations are still unverified. Therefore, but seeks to better understand the perception and, thus, implementation of such EU requirements at the firm level. We revealed that perception of the EU requirements is very closely linked to the knowledge and the personal and economic characteristics of Turkish food processors. More precisely, improving knowledge about food safety and quality perceptions decisively increases firms’ ability to cope with the EU instructions. Such studies need to be extended and the alignment of Turkish legislation with EU legislation completed accordingly.de
dc.contributor.coRefereeSpiller, Achim Prof. Dr.
dc.contributor.thirdRefereePawelzik, Elke Prof. Dr.
dc.subject.gerQualitätssicherungssysteme, türkischen Agrar- und Ernährungswirtschaft, Zertifizierungssysteme, Europäischen Union,de
dc.subject.gerHalal-Zertifizierungde
dc.subject.engFood safety and quality assurance systems in Turkish agribusinessde
dc.subject.engFood safety, food quality, Turkish agri-food industry, certification, adoption behavior, the EU requirement, perceptionsde
dc.identifier.urnurn:nbn:de:gbv:7-11858/00-1735-0000-0023-996B-E-5
dc.affiliation.instituteFakultät für Agrarwissenschaftende
dc.subject.gokfullLand- und Forstwirtschaft (PPN621302791)de
dc.identifier.ppn812930517


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