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Essays on the Economics of Global Food Security

by Jonas Stehl
Doctoral thesis
Date of Examination:2025-06-16
Date of issue:2025-09-10
Advisor:Prof. Dr. Sebastian Vollmer
Referee:Prof. Dr. Sebastian Vollmer
Referee:Prof. Dr. Lindsay Jaacks
Referee:Prof. Dr. Liesbeth Colen
crossref-logoPersistent Address: http://dx.doi.org/10.53846/goediss-11472

 

 

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Name:Dissertation.pdf
Size:26.9Mb
Format:PDF
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Abstract

English

This dissertation investigates key challenges in achieving healthy and sustainable diets for people around the globe, in low- and middle-income countries (LMICs) in particular. It focuses on the roles of production, markets, affordability, and deep-rooted cultural practices. Across four empirical essays, I combine global datasets, household survey data, anthropological records, and food price information to explore the structural, behavioral, and economic determinants of diet diversity and adequacy. Essay 1 evaluates the capacity of 186 countries to meet international dietary guidelines through domestic food production alone. Using adjusted production data across seven food groups and dietary benchmarks from the WWF’s Livewell diet and EAT-Lancet recommendations, the analysis reveals that over one-third of countries can meet recommendations for only zero, one, or two food groups. Many small or trade-dependent countries—particularly in the Caribbean, West Africa, and the Gulf—lack production self-sufficiency, with little improvement projected through 2032. Essay 2 uses harmonized food consumption and expenditure data from 1.1 million households across 45 LMICs to examine the sources of dietary diversity. Results show that markets are the dominant source of food—even for poor, rural, and agricultural households—particularly for animal-source foods and fruits. Diversity in diets is driven almost entirely by purchased foods rather than own production. Moreover, poor households often cannot afford nutrient-rich foods. Essay 3 explores the long-term persistence of cultural traits on food consumption by linking anthropological records of ancestral livestock practices with household-level diet data. Using a regression discontinuity design and ethnicity-linked data, the analysis finds that households in historically cattle-reliant societies exhibit higher consumption of animal-source foods (excluding beef), milk, vegetables, and higher dietary diversity today—despite cattle traditionally being less used for subsistence. These patterns persist even after accounting for socioeconomic and geographic factors, pointing to intergenerational transmission of food preferences and livestock practices. Essay 4 introduces new global poverty lines based on the affordability of least-cost healthy diets. These Healthy Diet Poverty Lines (HPLs) redefine poverty to include nutritious diets, not just caloric sufficiency. Applying these thresholds suggests that between 2.3 and 2.9 billion people globally are poor—3.5 to 4.4 times more than those identified using the conventional \$2.15/day line. The global income gap to afford a healthy diet ranges from \$1.7 to $2.4 trillion annually.
Keywords: Food security; Dietary diversity; Poverty; Low- and middle-income countries; Healthy diets; Household data; Cross-country analysis; Food systems; Self-sufficiency; Market access

German

Diese Dissertation untersucht zentrale Herausforderungen bei der Verwirklichung gesunder und nachhaltiger Ernährungsweisen für Menschen weltweit, insbesondere in Ländern mit niedrigem und mittlerem Einkommen (LMICs). Im Fokus stehen die Rolle von Produktion, Märkten, Erschwinglichkeit und tief verwurzelten kulturellen Praktiken. In vier empirischen Essays kombiniere ich globale Datensätze, Haushaltsumfragen, anthropologische Quellen und Informationen zu Lebensmittelpreisen, um strukturelle, verhaltensbezogene und wirtschaftliche Einflussfaktoren auf Ernährungsvielfalt und -adäquatheit zu analysieren. Essay 1 bewertet, inwieweit 186 Länder in der Lage sind, internationale Ernährungsempfehlungen allein durch inländische Lebensmittelproduktion zu erfüllen. Unter Verwendung von Produktionsdaten für sieben Lebensmittelgruppen sowie Ernährungsempfehlungen der WWF Livewell-Diät zeigt die Analyse, dass über ein Drittel der Länder nur für keine, eine oder zwei Lebensmittelgruppen die Empfehlungen erfüllen kann. Viele kleine oder stark vom Handel abhängige Länder—insbesondere in der Karibik, Westafrika und im Golfraum—weisen eine geringe Selbstversorgung auf. Essay 2 nutzt harmonisierte Daten zu Lebensmittelkonsum und -ausgaben von 1,1 Millionen Haushalten in 45 LMICs, um die Quellen der Ernährungsvielfalt zu untersuchen. Die Ergebnisse zeigen, dass Märkte die Hauptquelle für Nahrungsmittel darstellen—selbst für arme, ländliche und landwirtschaftlich orientierte Haushalte—insbesondere bei tierischen Produkten und Obst. Die Ernährungsvielfalt wird nahezu ausschließlich durch gekaufte Lebensmittel bestimmt, nicht durch Eigenproduktion. Zudem ist das Einkommen ein entscheidender Faktor für die Ernährung, wobei ärmere Haushalte sich nährstoffreiche Lebensmittel oft nicht leisten können. Essay 3 untersucht die langfristige Persistenz kultureller Einflüsse auf den Lebensmittelkonsum, indem anthropologische Daten zu traditionellen Viehhaltungssystemen mit Haushaltsdaten verknüpft werden. Mittels Regression-Discontinuity-Designs und ethnisch verknüpfter Daten zeigt sich, dass Haushalte in Regionen mit historischer Rinderhaltung heute mehr tierische Produkte (ausgenommen Rindfleisch), Milch, und Gemüse konsumieren. Diese Muster bleiben auch bei Kontrolle sozioökonomischer und geographischer Faktoren bestehen, was auf eine intergenerationelle Weitergabe von Ernährungsvorlieben und Viehhaltungstraditionen hinweist. Essay 4 führt neue globale Armutsgrenzen ein, die auf der Erschwinglichkeit von gesunden Mindestkosten-Ernährungsweisen basieren. Diese „Healthy Diet Poverty Lines“ (HPLs) fassen Armut als das Unvermögen auf, sich eine ernährungsphysiologisch angemessene Ernährung zu leisten—nicht nur eine kalorisch ausreichende. Laut dieser Schwellenwerte lebten 2022 weltweit zwischen 2,3 und 2,9 Milliarden Menschen in Armut—das ist 3,5- bis 4,4-mal so viel wie nach der konventionellen Armutsgrenze von 2,15 US-Dollar pro Tag. Die globale Einkommenslücke zur Deckung gesunder Ernährung beläuft sich auf 1,7 bis 2,4 Billionen US-Dollar jährlich.
 

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